Vragen? Bel ons op +31 (0)575 820 224
Bereikbaar: ma - vrij 13:00 - 16:30

Fietsbroek

Fietsbroeken, ook wel short, bibshort of bibtight genoemd, zijn van groot belang tijdens het fietsen. Een goede fietsbroek zorgt ervoor dat je beter zit en dus voor meer plezier tijdens het fietsen. De keuze voor het soort zeem is hierbij erg belangrijk. Ook erg belangrijk bij het kiezen van de juiste fietsbroek is de functionaliteit. Er zijn namelijk waterdichte fietsbroeken, winddichte fietsbroeken en bijvoorbeeld winter fietsbroeken. Voor elk weer en seizoen is er een perfecte fietsbroek.
De belangrijkste merken in ons assortiment zijn Agu, BBB, Castelli, Sportful, Pearl Izumi, Rogelli en Shimano.

Lees onder aan de pagina voor meer uitleg over de verschillende kenmerken van fietsbroeken.

Artikelen 1 tot 40 van 93 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Artikelen 1 tot 40 van 93 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Een belangrijk kledingstuk bij het fietsen is de fietsbroek. Een goede fietsbroek, ook wel koersbroek genoemd, voorkomt zadelpijn en zorgt voor comfort op het zadel doormiddel van een zeem. Fietsbroeken zijn voorgevormd in de houding dat je voorovergebogen aan het fietsen bent. Om comfortabel te kunnen fietsen zijn fietsbroeken flexibel en rekken mee met de bewegingen die je op de fiets maakt. Verder zijn de meeste fietsbroeken uitgevoerd met plat gestikte naden, zo voorkom je dat de naden langs je been heen schuren.

Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken wat verder beschreven.

Met of zonder bretels:

De fietsbroek met bretels wordt ook wel bibshorts genoemd. De broeken zonder bretels noemt men shorts (zonder bibs dus) deze zijn voorzien van een band om je middel om de broek omhoog te houden.

De bretels worden over de schouders bevestigd en zorgen ervoor dat de broek op zijn plaats word gehouden. De juiste afstelling is van belang zodat ze niet in je huid drukken of dat je het gevoel heb dat ze in de weg zitten. De bretels moeten natuurlijk aanvoelen en na een tijdje moet je niet eens meer in de gaten hebben dat je ze draagt. Ze komen in verschillende varianten, voor mannen zijn ze wat breder. De dames bretels kunnen nogal verschillen. Sommige fabrikanten laten de bretels samenkomen in het midden voor extra ondersteuning van de borsten.

Tegenwoordig is er veel onderzoek gedaan naar fietsbroeken zonder bretels waardoor de druk gelijkmatig over de band verspreid kan worden. Echter geeft een broek met bretels je toch wat extra comfort tijdens lange ritten.

De zeem:

De zeem is het duurste en het belangrijkste onderdeel van de fietsbroek. Het belangrijkste doel van de zeem is het ondersteunen van de zitbotjes. Een goede zeem zorgt ervoor dat je lichaam optimaal ondersteund wordt waardoor je geen last krijgt van zadelpijn.

Vroeger werden de zemen van natuurlijke materialen zoals leer gemaakt, omdat leer van nature snel uitdroogt werd deze met verschillende crèmes ingesmeerd om hem zacht te houden. Tegenwoordig is alles een stukje makkelijker en worden er vooral synthetische materialen gebruikt. Deze materialen zijn een stuk zachter en gemakkelijker schoon te houden.

Een hele dure fietsbroek is niet per definitie beter maar kan wel meer comfort bieden dankzij de verschillende lagen van de zeem. Deze verschillende lagen hebben ieder een aparte functie. Bijvoorbeeld een antibacteriële laag die bacteriën afstoot en ervoor zorgt dat de zeem droog blijft. Een goede zeem zeem is dikker op plekken waar extra ondersteuning nodig is en dunner op plekken waar dat minder het geval is.

Tijdens het fietsen zweet je nogal, een goede zeem zorgt ervoor dat het zweet word afgevoerd en je billen droog blijven. Een natte zeem voelt dan ook erg oncomfortabel en vies aan. Een goede zeem voelt zacht en vormt zich perfect om het lichaam. Eigenlijk moet je niet eens in de gaten hebben dat er een zeem in de broek aanwezig is.

Het kan er misschien wat onwennig uit zien als je voor het eerst een fietsbroek aan hebt. Je hebt het gevoel dat andere wielrenners raar naar je kijken. Dit is natuurlijk niet het geval en hier moet je dan ook niet op letten.

Materiaal van de broek:

Het materiaal van de fietsbroek is flexibel en is vaak een mix tussen Nylon en Lycra. Tegenwoordig wordt er veel geëxperimenteerd met nieuwe materialen om ervoor te zorgen dat de broek extra ademt in warme omstandigheden en juiste warmte vasthoud in koudere omstandigheden. Er zijn zelfs fietsbroeken die water afstotend zijn, ideaal voor het wisselvallige Nederlandse klimaat.

Grip aan de pijpen:

De meeste fietsbroeken komen met extra grip aan de onderkant waardoor je de broek precies op je been kunt plaatsen zonder dat deze verschuift tijdens het fietsen.

Dames fietsbroeken:

Het grote verschil tussen heren en dames fietsbroeken is voornamelijk het verschil in de afmetingen van de zeem. De vrouwen zeem is meestal een stuk smaller en korter.

Er wordt flink geëxperimenteerd met de bretels, deze hoeven niet per definitie recht omhoog te lopen maar kunnen ook weleens gekruist worden. Vaak is er ook een kliksysteem aanwezig waardoor de bretels gemakkelijk los te koppelen zijn en de broek gemakkelijk aan of uitgedaan kan worden. Dit kan ideaal zijn tijdens een bezoek aan het toilet.

Uiteraard zijn er ook fietsbroeken voor vrouwen zonder bretels. Deze speciale banden zorgen ervoor dat de druk van de band op het middel verspreidt word zodat een fietsbroek zonder bretels ook als comfortabel ervaren kan worden. Zoals je ziet wordt dus flink geëxperimenteerd om de perfecte pasvorm voor vrouwen te vinden.

Maat van de fietsbroek:

Vuistregel, net zoals bij fietsschoenen, de Italiaanse merken vallen vaak een maat kleiner uit. Let dus goed op tijdens het kopen van een nieuwe fietsbroek. De Amerikaanse en Engelse merken zijn vaak weer iets ruimer.