Vragen? Bel ons op +31 (0)575 820 224
Bereikbaar: ma - vrij 13:00 - 16:30

Dartpijlen

Op deze pagina vind je alle steeltip dartpijlen die Sport44.com aanbiedt. Wij bieden darts aan voor iedere darter, van beginner tot professioneel niveau. De pijlen variëren veel in prijs, zo hebben we goedkope dartpijlen voor beginnende spelers en duurdere kwalitatief betere dartpijlen voor de getrainde darters. In ons assortiment hebben we ook de dartpijlen van een aantal bekende darters opgenomen. Zo hebben we o.a. pijlen van Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Gary Anderson en Rob Cross.

14 artikel(en)

per pagina

14 artikel(en)

per pagina

Dartpijlen.

Een dart is opgebouwd uit vier onderdelen. De barrel, de punt, de shaft en de flight.


De Barrel:

De barrel van de dartpijlen bepaalt het gewicht van de dart en  wordt vervaardigd uit 3 verschillende materialen.

  • Brass (messing) dartpijlen zijn te herkennen aan zijn koperkleur. Deze dartsets zijn relatief goedkoop en goed geschikt voor beginnende darters.
  • Nickel Silver dartpijlen zijn te herkennen aan een zilverkleur en deze dart sets zijn met een relatief laag soortelijk gewicht zeer geschikt voor Cafe’s en Horeca gelegenheden die darts willen hebben voor hun bezoekers.
  • Tungsten darts zijn zeer geschikt voor de wedstrijddarter of gevorderde darter. Hoe hoger het percentage tungsten, hoe slanker de dartpijlen. Dit is zeer belangrijk omdat de triple twintig een klein vakje op het dartbord is, maar wel de hoogste waarde vertegenwoordigt!

De meeste barrels zijn gemaakt van tungsten (wolfraam), een metaal met een hoog soortelijk gewicht. Hierdoor kan men darts maken die erg slank zijn en kunnen er verschillende vormen darts worden gefabriceerd. Tungsten Darts worden in het algemeen gemaakt in 3 kleuren. Geen Coating (zilver) een Gold Titanium Coating (goud) en een Black Titanium Coating (zwart).

De balans van een dart is erg belangrijk evenals een goede grip. Omdat iedere dartspeler andere eisen aan zijn darts stelt biedt Sport44.com een breed assortiment met enorm veel verschillende darts en dus met een ruime keuze in grip, balans en gewicht.


De punt:

De punt bij de steeltip darts is van metaal en zit vastgeklemd in de barrel door een taps toelopend gat.


De Shaft:

De shaft is het onderdeel tussen de flight en de barrel. Deze wordt bevestigd met een schroefdraad of direct in de barrel geduwd. De keuze van de lengte en materiaal van de shaft bepaalt de balans en heeft direct invloed op de vlucht van de dart.
De dart shafts zijn leverbaar in verschillende maten (xx-short, x-short, short, in between, medium en long).  De keuze  van lengte bij de dart shaft bepaalt hoe de dartpijl naar het dartbord gaat.

Om de kans op los lopen van de shaft van de barrel tegen te gaan, kun je ook nog een klein rond o-ringetje over het schroefgedeelte plaatsen, hierdoor zit de shaft steviger in de barrel. Voor een aantal shafts zit er ook nog een klein spiraalveertje aan de boven zijde van de shaft, die ervoor zorgt dat de 4 of 3 bekjes aan de bovenzijde, waar de flight op geschoven wordt, dichter tegen elkaar drukt zodat de flight niet te snel van de shaft af komt als je de pijlen gooit.

Er zit verschil in sterkte, flexibiliteit en levensduur (bijvoorbeeld Titanium dart shafts zijn veel sterker dan aluminium shafts en nylon dart shafts), maar het materiaal heeft niet veel invloed op het gooien van de pijl. Verder zijn er ook diverse kleuren dart shafts en bewerkingen te verkrijgen, dit alles is een persoonlijke voorkeur. Een voorbeeld is Top Spin shafts: hier draait het topje met flight om bounce-outs te voorkomen.


De Flight:

De flight is de stabilisator van de dart. Flights variëren in lengte en breedte.
De vorm van de dart flights bepaalt het vluchtgedrag en het draagvermogen van de dartpijlen. Hoe groter het oppervlakte van de dartflight, hoe meer draagvermogen. Elke dartspeler heeft zijn eigen stijl en snelheid van gooien, waarbij de keuze van de juiste flights van wezenlijk belang is om een optimale combinatie te krijgen.

Dartflights worden van verschillende materialen en diktes gemaakt, welke de levensduur bepalen. De diktes worden aangeduit in micron, hoe meer micron hoe dikker de flight is. De meest gebruikte flights zijn van PVC met een dikte van 100 micron.

Een geworpen pijl kan de flight van een vorige geworpen pijl raken. Daarom kun je een flight beschermer (flight protector) boven op je flight aanbrengen, waardoor de schade veroorzaakt door een hierop botsende pijlpunt verminderd kan worden.